psycho- dietetyk

kliniczna i zdrowia

kliniczno-wychowawcza dzieci i młodzieży

biznesu i organizacji

psycho-
dietetyk

kliniczna i zdrowia

kliniczno-wychowawcza

dzieci i młodzieży

biznesu i organizacji

psychodietetyk

kliniczna i zdrowia

kliniczno-wychowawcza

dzieci i młodzieży

biznesu i organizacji

Etap edukacji/pracy
Czego dotyczy
student psychologii

Student Psychologii Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych na Uniwersytecie Wrocławskim, od VII semestru realizuje blok zajęć z zakresu psychologii stosowanej. Trzysemestralna specjalność: Psychologia kliniczna i zdrowia (450 -540 godzin zajęć)

Studenci nabywają wiedzę z zakresu zjawisk społecznych, ekonomicznych, politycznych. Adaptują wiedzę do współczesnych zjawisk i zachowań konsumenckich. Uczą się metod pomiaru zjawisk społecznych, samodzielnie tworzą narzędzia badawcze i doskonalą się w technikach prowadzenia wywiadów. Poszerzają wiedzę z zakresu analiz statystycznych oraz jakościowej analizy danych.

student V roku psychologii lub dyplomowany psycholog

Studia podyplomowe umożliwiające nabycie wiedzy z zakresu psychodietetyki (250-280 godzin zajęć)

Nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu psychologii normalnego i problemowego odżywiania się oraz metod udzielania wsparcia w kształtowaniu i zmianie nawyków zdrowotnych.

dyplomowany psycholog psychodietetyk

Psycholog posiadający wiedzę i umiejętności z obszaru psychodietetyki może pracować w zespole interdyscyplinarnym, wspólnie z dietetykiem, ewentualnie także psychoterapeutą specjalizującym się w terapii zaburzeń odżywiania i trenerem personalnym.

Może także włączać wsparcie psychodietetyczne do innych form psychologicznych interwencji: poradnictwa w obszarze problemów życiowych, psychologicznego wsparcia chorych somatycznie, warsztatów i szkoleń psychoprofilaktycznych.

Psycholog psychodietetyk udziela psychologicznego wsparcia w obszarze bilansowania sposobu odżywiania się i aktywności fizycznej, rozpoznanie i zmiany antyzdrowotnych nawyków, kształtowanie nowych form nawykowych zachowań, normalizowanie stosunku do jedzenia. Interwencje te mają na celu optymalizowanie wagi ciała i poprawę samopoczucia pacjenta/klienta.
Skierowane są do różnych grup: osób borykających się z otyłością i problemowymi zachowaniami związanymi z jedzeniem, młodzieży i rodziców małych dzieci (kształtowanie prawidłowego stosunku do jedzenia), opiekunów osób starszych, chorych somatycznie.

absolwenci w zawodzie

Małgorzata Kucharska

psychodietetyk

Pojęcie psychodietetyka jest bardzo pojemne - obejmuje osoby o różnym wykształceniu bazowym posiadające podyplomowe wykształcenie z psychodietetyki. Wiele osób pracujących w tym obszarze to biolodzy, lekarze czy dietetycy (których również reprezentuję).

Pracując jako psycholog psychodietetyk najczęściej spotykam się z osobami mającymi trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała lub przestrzeganiem zaleceń medycznych. Wielu moich pacjentów mierzy się z przewlekłymi chorobami somatycznymi czy zaburzeniami psychicznymi i jest jednocześnie pod opieką innych specjalistów.

Moim celem we współpracy z pacjentem jest przeprowadzenie go przez proces zmiany nawyków zdrowotnych. To w dużej mierze praca na przekonaniach - np. o sobie, o diecie i odżywianiu w ogóle - ale także trening umiejętności (np. planowania) i wzmacnianie motywacji do podjęcia i utrzymania nowych nawyków. Z racji mnogości powiązań zachowań żywieniowych z innymi sferami życia (np. kontaktami interpersonalnymi), przyglądam się całemu kontekstowi, w jakim aktualnie funkcjonuje pacjent. W tej układance pomagam znaleźć elementy, które są zasobem w procesie zmiany.

Praca w tym obszarze wymaga solidnego przygotowania z zakresu psychologii klinicznej i zdrowia, ale także wiedzy medycznej. Konieczna jest umiejętność krytycznej oceny dostępnych w mediach informacji o żywieniu i znajomość relacji między funkcjonowaniem organizmu a stanem psychicznym.

Rola psychologa psychodietetyka obejmuje również wsparcie innych specjalistów w zrozumieniu sytuacji pacjenta i prowadzeniu pracy z nim. W opiece zdrowotnej współpraca pomiędzy lekarzami, dietetykami i psychologami nie jest jeszcze standardem, ale nabiera coraz większego znaczenia.